top of page
  • Facebook Social Icon
  • Black Instagram Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Ichthyophthirius multifiliis, ya da genel adı ile beyaz benek. Balığı kapladığında üzerini küçük kum parçaları ya da hava kabarcıkları kaplamış gibi olur. Balıklar üzerinde bu parazitler varken aniden pike yaparlar. 

Beyaz benek yapıştığı yerdeki deriyi yok ederek vücut sıvısına ulaşır ve beslenir. 0.5 ile 1.5 mm arasındalardır. Beyaz benekler açık suda iyi yüzücülerdir. GeliÅŸmiÅŸ parazit balıktan ayrılır, sakin bir yer bulur ve kendini bir nesneye yapıştırır. Ardından bölünmeye baÅŸlar 2, 4, 8, 16, 32 ... derken suyun sıcaklığına göre 8-24 saat içinde sayısı 1000'e ulaşır. Yeni parazitler 30 - 50 mikron arası olurlar ve yeni balık avına çıkarlar. EÄŸer 48 saat içinde yeni bir konak bulamazlarsa ölürler. Üzerindeki balık ölürse balığı birkaç saat içinde terk ederler. 

Stres, kötü su ÅŸartları, ani sıcaklık deÄŸiÅŸimler ve balık taşınması balığı bu parazite açık hale getirir. Yeni getirilen balık aniden beyaz beneÄŸe yakalanabilir. Bu akvaryumdaki mevcut parazitlerden olmuÅŸtur ancak genelde satıcı bu durum için haksız yere suçlanır. 

Tedavi için balık tolere edebilecekse sıcaklık yavaÅŸ yavaÅŸ 33 dereceye çıkarılmalı ve sıcaklık en az 10 gün bu ÅŸekilde tutulmalıdır. Sıcak suda oksijen daha az çözündüÄŸünden çok iyi havalandırma yapılmalıdır. 

MalaÅŸit yeÅŸili( Dikkat! Metilen mavisi ile farklı maddedir) ile tedavi daha uygundur ve balık metabolizmasına daha az zarar verir. Standart olarak 1.5 gr. Malagit yeÅŸili bir litre suda eritilir. 100 litrelik akvaryum suyuna 6 ml olarak eklenmelidir. Ardından 3. 6. ve 9. günlerde 3ml olarak tedavi sürdürülmelidir. 12. gün 1/3 lük su deÄŸiÅŸimi yapılmalıdır. Tedavi esnasında havalandırma arttırılmalıdır. Işık yakılmamalıdır. 

bottom of page